ZNAČAJ OBUKA NA RADNOM MESTU

Organizacija ENECA, niški partner na projektu “Znanjem do posla, uspostavila je saradnju sa velikim brojem firmi iz Niša koje su mladima pružile priliku da obavljaju obuku na radnom mestu na različitim pozicijama i 92% je dobilo zaposlenje.

Učenje ili obrazovanje je proces kojim osoba izgrađuje nova znanja, veštine i sposobnosti i koji za rezultat ima trajnu promenu ponašanja ili ličnu transformaciju. Obuka ili trening zaposlenih se odnosi na planirano nastojanje organizacije da unapredi znanja, veštine i sposobnosti zaposlenih, koje su ključne za uspešno obavljanje tekućeg posla.

Učenje kroz rad (WBL), kao oblik stručnog obrazovanja i obučavanja, predstavlja način razvoja veština i kompetencija pojedinaca i smanjenja jaza između ponude i potražnje za veštinama na regionalnom tržištu rada. U regionu Zapadnog Balkana, gde postoji potreba za unapređenjem zapošljivosti i produktivnosti radne snage, naročito mladih, WBL može da igra primarnu ulogu u promociji ekonomskog razvoja i socijalne inkluzije za ekonomski razvoj Zapadnog Balkana.

Osnovni cilj obuke je da se u kratkom roku eliminiše nedostatak performansi zaposlenih i da zaposleni usvoje znanja, veštine i ponašanja sadržana u programima obuke, te da ih primene u svakodnevnim aktivnostima.

Kad je reč o zapošljavanju mladih, od ukupnog broja nezaposlenih (u junu, 776.354) mladih od 30 godina je 27-28 odsto (210.545). Međutim, njihovo učešće u godišnjem ostvarenom zapošljavanju je oko 40 procenata, što znači da je udeo zapošljavanja mladih veći od drugih kategorija nezaposlenih lica.

U mere koje doprinose smanjenju broja nezaposlenih spada i karijerno vođenje i savetovanje kao deo profesionalne orijentacije mladih. Job info centar Niš ima osposobljene kadrove koji pomažu školama u profesionalnoj orijentaciji učenika, vodeći računa o tome da se opredele za zanimanja koja odgovaraju njihovim psihofizičkim sposobnostima.

Firme koje su uspešno završile program obuke na radnom mestu preko brokera ENECA a u okviru projekta Znanjem do posla su sledeće:

 1. HireQuarters
 2. Timacum Blockchain Systems
 3. Pro Media Creative
 4. ZG Lighting
 5. Stivadent
 6. Advertise Design
 7. Syncit Group
 8. Santos&Santorini
 9. Kredium
 10. SPINTEC PRECISION
 11. Nistruct
 12. Rižoto i Pasta Bar

Takođe, preko projekta Znanjem do posla, moguće je koristiti i program Upskilling i Reskilling  čiji je cilj unapređivanje kompetencija već zaposlenih u kompaniji u trajanju od 1 – 4 meseca. Na ovaj način radnici stiču nove veštine ili proširuju svoje znanje kako bi odgovorili potrebama kompanije. Kompaniji se tokom trajanja ovog programa pruža stručna i finansijska podrška.

Upskilling – sticanje kompetencija u postojećem zanimanju je proces učenja radnika novim veštinama na istom radnom mestu, dok je reskilling – sticanje kompetencija u novom zanimanju proces osposobljavanja radnika za popunjavanje drugog radnog mesta u istoj kompaniji.

Prednosti za poslodavce koji koriste program Upskilling/Reskilling na radnom mestu su široke:

 • zadržavanje talentovanih radnika,
 • obezbeđeno sufinansiranje obuke,
 • smanjenje troškova zapošljavanja,
 • prevazilaženje stalnih digitalnih promena i izazova,
 • povećanje atraktivnosti kompanije kao poslodavca koji nudi kontinuiranu obuku svojih zaposlenih.

 Glavni ishod ovog programa jeste bolja pozicija postojećih radnika u kompaniji.