Šta nakon zavšenog fakuteta ili srednje škole?

Većina vas postavlja sebi pitanje da li će određeni fakultet ili srednja škola biti pravi izbor za vas. Međutim, to ne možete znati sve dok se ne oprobate u nečemu. Zato, budite pažljivi u izboru, a mi ćemo vam u tome pomoći.

Zaista, pred vama je mnogo pitanja, a do odgovora je nužno da dođete sami.

Ukoliko si još uvek neodlučan/na i ne znaš kako da dođeš do odgovora koje zanimanje bi bilo pravo za tebe, predlažemo ti da napraviš spisak zanimanja koja ti deluju interesatno, a koja su povezana sa predmetima u kojima si dobar/a u školi.

Nakon što suziš spisak na nekoliko karijera koje su ti zanimljive i kojima bi mogao/la da se baviš, sledeći korak je da malo dublje istražiš svaku od njih. Svoje istraživanje možeš da nastaviš tako što ćeš obaviti informativne razgovore sa ljudima koji obavljaju ove poslove.

Ipak, ukoliko se interesuješ za zanimanja koja možda nisu zastupljena u tvom okruženju i nemaš sa kim da obaviš razgovor informativne prirode, u tom slučaju možeš preći na alternativni način istraživanja – pretraživanje na internetu, kako da se uopšte školuješ za to zanimanje, a kako danas većina kompanija ima svoje veb sajtove, preko njih možeš videti profesionalce koji tamo rade i pročitati njihova iskustva.

U svemu ti može pomoći i društvena mreža LinkedIn koja je namenjena poslovnim ljudima i prezentuje njihove karijere – od toga gde su se školovali, do toga koje su sve poslove obavljali i šta njihove kolege i saradnici kažu o tome.  Kroz istraživanje, steći ćeš bolju sliku o tome čime želiš da se baviš.

Pored školskih pedagoško-psiholoških službi, koje se bave karijernim usmeravanjem učenika, u Job Info centru karijerni savetnici besplatno pružaju  informacije i savetodavne usluge za razvoj karijere.  Budući srednjoškolci, studenti, nezaposleni  ili zaposleni koji traže promenu zaposlenja mogu dobiti usluge individualnog i grupnog karijernog informisanja, psihološke procene i druge usluge iz oblasti profesionalne orijentacije.

Nadamo se da ti je ovo naše istraživanje pomoglo da se informišeš, da ćeš slediti korisne savete i čuti stručna mišljenja, kao i da smo ti olakšali korake na putu do zanimanja iz snova.