E2E Priča – Uz VR do pravog zanimanja

Virtuelna realnost (engl. virtual reality), poznata i skraćeno kao VR (engl. VR), skup je tehnologija koje se, u jednom smeru, koriste za sintetizaciju autentičnog sklopa vizuelnih, zvučnih, dodirnih, a ponekad i drugih čulnih iskustava kako bi pružile iluziju da praktično nepostojeće stvari definisane i smeštene samo u računarskoj memoriji mogu da se vide, čuju, dodirnu i osete na neki drugi potreban način. U drugom smeru, ove tehnologije se koriste da bi autentično registrovale ljudske pokrete, zvuke i druge moguće ulazne podatke na način koji je računaru tačan i obradiv. Oba ova smera dejstva — od računara ka čoveku i od čoveka ka računaru — se koriste da bi pružili imerzivni i interaktivni interfejs između virtuelnih svetova i ljudi ili drugih vrsta korisnika.

Virtuelna stvarnost predstavlja korišćenje računara i specijalnih hardversko – softverskih pomagala za generisanje “virtuelnog okruženja” u realnom vremenu, koje za korisnika izgleda stvarno. Virtuelna realnost je termin koji se koristi za definisanje interaktivnog,  trodimenzionalnog,  kompjuterski generisanog  prostora  koji  korisnici  doživljavaju posredstvom čulnih, odnosno tehnoloških pomagala.

Iskustvo korišćenja VR naočara, kako bi se upoznali sa različitim zanimanjima, za mlade iz Niša je veoma realno i neobično, a zadovoljni su i što ne moraju da idu u veće gradove kako bi koristili ovakva tehnološka dostignuća.

Prednosti virtuelne realnosti mladi od nedavno mogu da koriste u niškom centru, kako bi, u okviru programa „Znanjem do posla“, lakše otkrili svoje profesionalne sklonosti.

Kroz virtuelne simulacije, mladi mogu da dožive realistična radna okruženja i izazove različitih zanimanja. Ova interaktivna iskustva pružaju im priliku da testiraju svoje sposobnosti i interesovanja, a istovremeno stiču uvid u stvarne zahteve i mogućnosti koje određeno zanimanje pruža.

Trenutno, Job Info centar u Nišu koristi platformu VR okruženja za zanimanje bravar, koja je razvijena u okvirima projekta E2E.

Niš: Job Info Centar Niš odnedavno u svojim prostorijama ima virtuelne naočare uz pomoć kojih mladi mogu da se upoznaju sa obukom zavarivača, a do kraja godine, na ovaj način, svi koji istražuju željene karijere moći će da upoznaju obuke za više zanimanja.

“Mi smo na projektu Znanjem do posla našli način da povežemo ono što mladi vole, a to je ta virtuelna realnost, igrice, digitalizacija i tehnologija. Korišćenjem VR naočara mladi upoznaju zanimanje za koje su zainteresovani. Dečko koji ih je prvi isprobao, a radilo se o upoznavanju sa obukom zavarivača, bio je oduševljen”, rekli su u JIC Niš.

Kako funkcionišu VR naočare?

Kroz ovu virtuelnu turu, konkretno za zavarivanje, mladi mogu da vide kako izgleda odelo, da vide alate, opipaju alate, čuju čemu šta služi. U Job Info Centru Niš kažu da tokom virtuelne ture imaju i virtuelnog asistenta, odnosno mentora, i na taj način mogu da steknu najrealniju sliku o nekom zanimanju.

“Zavarivač je zanimanje koje trenutno nudimo, ali će ih do kraja godine biti više. Prednost toga je što u teoriji neko zanimanje može da zvuči dobro, ali ipak ne znaš kako funkcioniše u realnosti te je ovo najpribližniji način da se mlada osoba upozna sa zanimanjem.”, ocenile su karijerne savetnice JIC Niš.

One su ukazale na prednost ovakve virtuelne obuke, jer, kako su istakle, nije moguće tek tako otići u neku firmu, obući odelo i tražiti mentora. Prema njihovim rečima, ovo je jeftiniji i dostupniji način, jer se naočare nalaze u prostorijama JIC Niš i mogu da se isprobaju pet dana nedeljno.