E2E priča – Sve manje podela na muška i ženska zanimanja

Niš: Iako ćete ređe naći ženu bravara ili zavarivača, to ne znači da se situacija po pitanju podele na muška i ženska zanimanja nije promenila tokom godina, ocenile su karijerne savetnice u Job Info Centra Niš, koji je otvoren u tom gradu u okviru projekta “Znanjem do posla“.

“Dosta su se izbrisali stereotipi u vezi sa podelom na ženska i muška zanimanjima. Recimo, žene u IT poslovima su danas normalna i česta pojava. To smo pogotovo videle u tehničkim školama i gimnazijama u kojima smo držale karijerna savetovanja, gde se mnogo njih odlučilo za IT industriju. Kada je održana obuka za zubne tehničare, i te kako da tu ima i muškaraca. Baš za zubne tehničare prijavio se skoro jednaki broj muškaraca i žena”, rekle su naše sagovornice u Job Info Centru Niš.

Kroz karijerno savetovanje sa kandidatima, pokazalo se da su muškarci zainteresovani za društvene nauke, a da, sa druge strane, žene sve više pokazuju interesovanje za karijere u vezi sa prirodnim naukama.

“Uočile smo ravnopravnost među zanimanjima kroz obuke koje smo držale. Za CNC operatere primarno su se muškarci prijavljivali, ali je bilo i ozbiljnih prijava žena. Primera radi, jedna žena ekonomista nije mogla da se zaposli u struci i privatno je uzela obuku za CNC operatera”, pričaju o svojim zapažanjima karijerne savetnice iz Niša.

Prema njihovim rečima, sada i muškarci, kada pričaju o nastavku školovanja, govore o tome da im je pozicija office managera primamljiva, što je nekada podrazumevalo poslove koje bi generalno obavljala žena.

Iskustvo ovih karijernih savetnica pokazuje da muškarci dominiraju i dalje kada se radi o fizički zahtevnim poslovima. Međutim, ističu da su kolege u Job Info Centru iz drugog grada imale iskustva sa pripadnicima ženskog pola koje su bile zainteresovane za posao zavarivača.

Podsetimo, oktobra 2022. godine u Nišu je otvoren Job Info Centar za mlade u TPC Kalča na prvom spratu. Karijerni savetnici koji rade u Centru pomažu mladima koji traže zaposlenje da lakše dođu do željenog posla kroz obuke i povezuju ih sa poslodavcima. Job Info Centar Niš šesti je po redu otvoren u Srbiji u okviru projekta “Znanjem do posla”.